Ett instrument som är mycket populärt är gitarren. Gitarren är det instrument som många lär sig spela på musiklektioner i skolan och ett av de instrum

Ett instrument som är mycket populärt är gitarren. Gitarren är det instrument som många lär sig spela på musiklektioner i skolan och ett av de instrument som de flesta artister inkluderar i sin musik på ett eller annat sätt. Det har gjort att det är många som vill lära sig och kan spela gitarr. Det som gör gitarren till ett så bra instrument är att den finns i flera olika modeller. Dessutom har varje modell olika funktioner. Det finns exempelvis elgitarrer och dessa har blivit väldigt populära att använda när man spelar rockmusik.

Vad är en gitarr och hur fungerar den?

Instrumentet gitarr klassificeras som ett stränginstrument och det består dels av en resonanslåda. Denna låda kan antingen ha en flat eller en rundad botten. Utöver detta har gitarren en lång hals. Denna hals är försedd med en greppbräda. Den gitarr som i folkmun ofta kallas för vanlig gitarr heter egentligen klassisk gitarr.

En gitarr måste även ha strängar. Deras nedre del fästs i något som kallas för stall. Sedan spänner man strängarna längs med gitarrens hals och slutligen fästs strängarna i halsens övre del. Strängarna fästs med så kallade stämskruvar. Dessa stämskruvarna har inte endast funktionen att hålla strängarna på plats utan det är även med hjälp av dessa som man kan stämma gitarren för att få den tonhöjd som man önskar ha. Varje sträng kan således ha olika tonhöjder. Greppbrädan har sedan tvärställda greppband och med dessa skapar man rätt tonhöjd.

Gitarrens historia

Den moderna gitarren som används idag kommer ursprungligen från Spanien och det är även därifrån som det svenska ordet gitarr härstammar. På spanska heter gitarr guitarra och uttalet är relativt snarlikt med hur man uttalar det på svenska. Den moderna typen av gitarr har använts i Spanien sedan 1200-talet. Det har kunnat bevisas att minst två instrument som kallades för gitarrer användes och fanns i Spanien under denna tid. En av gitarrerna hade namnet guitarra latina, som kan översättas som latinsk gitarr och den andra hade namnet guitarra moresca, som kan översättas till morisk gitarr. Den sistnämnda gitarren hade en rundad rygg och en bredare greppbräda. Denna gitarr hade även flera ljudhål. Det som skilde de två gitarrerna åt var att den latinska gitarren endast hade ett ljudhål och den hade även en smalare hals.

Gitarren har utvecklats genom åren och den fick sitt stora genomslag i världen undet slutet av 1700-talet. Då hade gitarren sex enkelsträngar. Omkring år 1810 fick gitarren stämskruvar som hade samma princip med stjärnhjul som gitarren har idag.

Det var först år 1946 som gitarren fick nylonsträngar. Tidigare hade man använt strängar som kallades för sensträngar. Dessa var dock inte gjorda av senor som man kan tro när man hör namnet, utan dessa tillverkades av tarmar.