En av Sveriges populäraste och mest besökta festivaler är Summerburst. Det är en årlig festival som sker två gånger om året, i Göteborg och Stockholm.

En av Sveriges populäraste och mest besökta festivaler är Summerburst. Det är en årlig festival som sker två gånger om året, i Göteborg och Stockholm.

Festivalen har blivit allt populärare under de senaste åren, vilket har bidragit till att allt kändare artister uppträder. Dock har festivalen alltid, sedan starten, lyckats boka bra artister till besökarna. Festivalen varar under en helg vilket i sin tur gör att hotell och boende i respektive stad brukar vara slutsålda. Därför är det viktigt att vara ute i god tid med att leta boende om man vill gå på festivalen och inte bor i närheten.

Festivalens historia

Från början varade Summerburst inte en hel helg, utan den pågick endast under en dag (helgdag). När festivalen startade år 2011 arrangerades den inte både i Stockholm och i Göteborg utan den arrangerades endast i Stockholm. Festivalen hölls på Stockholm Stadion och biljetterna sålde slut relativt fort. Det innebar att hela 13 000 personer valde att besöka heldags festivalen.

Anledningen till att festivalen sålde slut tror många beror på att det var väldigt stora artister som skulle uppträda. Två av artisterna som uppträdde detta året var David Guetta och Avicii.

Året därpå valde man att ändra festivalens längd till två dagar. Den utvidgades och för första gången arrangerades festivalen både i Göteborg och i Stockholm. Festivalen arrangerades på samma plats i Stockholm som tidigare år. Biljetterna sålde slut i båda städerna och totalt hade festivalerna över 65 000 besökare.

Festivalen har fortsatt att arrangeras årligen sedan starten. Dock har festivalen bytt plats och den arrangeras bland annat på Nya Ullevi idag istället för på Valhalla IP i Göteborg som den gjorde första året. Anledningen till att de valde att ändra platser att arrangera festivalen på var att ännu fler besökare skulle kunna få plats.