Något som brukar anses vara det största som hänt inom hiphopens historia är ett musikaliskt kollektiv. Ett kollektiv som består av nio rapartister frå

Något som brukar anses vara det största som hänt inom hiphopens historia är ett musikaliskt kollektiv. Ett kollektiv som består av nio rapartister från Amerika. Gruppen kommer från New York, närmare bestämt från Staten Island och de är kända under sitt gruppnamn som är Wu-Tang Clan. Personerna i gruppen har haft stora framgångar, både med gruppen och själva. De har haft stora framgångar som soloartister och sålt sina skivor i platinum. De har även vunnit Grammys och arbetat som skivproducenter, skådespelare och egna företagare. Utöver detta har de även nått stora framgångar inom annat.

Gruppens historia

Gruppen Wu-Tang Clan bildades år 1992. Då bestod gruppen av endast tre medlemmar. Det skulle dock inte dröja länge innan de bestämde sig för att de skulle utöka gruppen och kort därefter värvade de sex nya medlemmar. De fortsatte att vara nio medlemmar i gruppen fram till år 2004, då en av medlemmarna gick bort. Gruppens namn kommer ursprungligen från en kinesisk film som handlar om kampsport och som producerades år 1981.

Ett år efter att gruppen bildats, år 1993, nådde gruppen, eller klanen som de själva väljer att kalla sig för, stora framgångar. Det var detta året som fansen fick upp ögonen för dem. Utöver fansen fick även stora skivbolag upp sitt intresse för klanen och efter att de släppt sin singel Protect Ya Neck fick de en stor skara som ständigt följde dem och deras framgångar.

Dock var det inte lätt för Wu-Tang Clan att hitta ett skivbolag som passade dem. Anledningen till det var att de ville hitta ett skivbolag som ville producera gruppens musik samtidigt som det lät vardera medlem spela in sin egna musik och fokusera på sin solokarriär. De ville att deras skivbolag skulle låta dem samarbeta med andra bolag när de spelade in sina soloplattor. Till slut kunde gruppen hitta ett skivbolag som gick med på deras villkor. Det var Loud/RCA, och kort därefter kunde de släppa sitt första album som de döpte till Enter the Wu-Tang. Albumet blev mycket populärt och det nådde stora framgångar. Bland annat anses albumet vara ett av det bästa under hela 1990-talet.

Gruppen valde efter en tid att lägga störst fokus på deras solokarriärer, dock valde de att återförenas några år senare igen. Efter en tid fram och tillbaka skrev gruppen kontrakt med ett skivbolag under år 2006. De släppte sedan sitt femte gemensamma album år 2007.