Går du tankarna på att köpa ett piano? Det finns få saker som är så roliga att köpa som musikinstrument. De är en pryl som både är vacker att titta på, och som man kan göra något riktigt meningsfullt och roligt med. Hur ska du tänka om du ska köpa ett piano?

Musik

Musik ger oss liv, mening, gemenskap och kan förmedla känslor där våra ord inte räcker till. Vare sig vi bara känner oss fyllda med glädje och energi och bara vill dansa, eller om hela vardagen känns tung eller djup, så blir musiken ett sätt att fördjupa våra känslor, men också en hjälp att ta oss vidare. Det finns låtar och melodistycken som lever i oss hela våra liv. Det finns en orsak till att många av oss trivs med att lyssna till musik, vare sig vi motionerar, förflyttar oss i en bil eller buss eller promenerar. Bästa sättet att lyssna till musik är naturligtvis på en livespelning. Det är mysigt att sommartid strosa i en stad och stanna till vid en skicklig gatumusiker och lyssna (och ge en slant). Men för det mesta lyssnar vi på musik via mobilen. För att göra upplevelsen bättre, så bör du satsa på trådlösa bluetooth hörlurar, som du hittar hos Teknikdelar. Skönt att slippa sladden som fastnar i blixtlåset eller väskan.

Köpa piano

Vilket piano du bör köpa beror på din personliga preferens, budget och på din bostad. Ett akustiskt piano är ett “vanligt” stort piano: ett vackert musikinstrument som ger det tråkigaste rum lite mer själ. Ett akustiskt piano är ett levande instrument. Två pianon låter aldrig exakt lika och de måste också stämmas någon gång emellanåt. Men de är också stora och tämligen otympliga att flytta. Det kan krävas mer än en pizza för att få kompisar att bära upp ett akustiskt piano till femte våningen. När du spelar på ett akustiskt piano får du mer personlighet och liv å ena sidan, å andra sidan låter pianon ganska mycket. Trots att det finns en dämpande pedal, så kommer ett piano i ett flervåningshus att höras in till grannarna, så tillvida du inte har ljudisolerat rummet. Om du bor i hus – och alltså inte behöver bry dig om grannarna – kan du få tag på ett riktigt bra piano för nästan ingenting.

Det finns särskilt två fördelar med e-pianon: de är mycket lättare och de har en volymkontroll. Om du bor i lägenhet, så kan det vara klokt att köpa ett e-piano. Dagens e-pianon låter riktigt bra, särskilt om du satsar på ett som kostar från 5000 kronor och uppåt och från ett välkänt märke. Om du är nybörjare kan du köpa ett billigare e-piano, från cirka 2500 kronor, men endast från ett känt märke. Gå också till en musikbutik och testa olika pianon, både utifrån tangenter och ljud.