En av de kändaste hiphop artisterna i hela världen kommer från Amerika och det är Shawn Corey Carter. Dock är han mer känd under sitt artistnamn som ä

En av de kändaste hiphop artisterna i hela världen kommer från Amerika och det är Shawn Corey Carter. Dock är han mer känd under sitt artistnamn som är Jay Z. Jay Z är inte endast en rappare utan han är även verkställande direktör för bolaget Def Jam. Han har även grundat ett skivbolag som är ett av de största inom hiphop och rap och detta skivbolag heter Roc-A-Fella Records.

Jay Zs historia

Shawn Corey Carter, eller Jay Z, föddes i Brooklyn som ligger i New York år 1969. Det var även i denna stad som han växte upp med sin mamma och sina syskon. Hans pappa valde att lämna familjen när Jay Z var 12 år gammal. Hans artistnamn kommer från att han ofta sågs ute på gatorna i Brooklyn och då började han att kallas för Jazzy. Anledningen till att han fick smeknamnet Jazzy var att han ofta bar moderna och stilfulla kläder.

Jay Z hade inte en helt lätt uppväxt och han hade problem med både våldsamhet och rastlöshet när han var ung. I sin tur ledde detta till att han var tvungen att börja på en yrkesskola som även denna låg i Brooklyn. Dock skulle det visa sig att det skulle vara bra för hans karriär att han började på denna skolan. Anledningen till att det var bra för hans karriär var att han träffade två andra personer på skolan som också blivit stora inom musikbranschen. Dessa personer var Christopher Wallance, som är känd som The Notorious B.I.G och Trevor Smith, som är känd som Busta Rhymes.

Jay Zs karriär

Hans musikaliska karriär började i slutet av 1980-talet. För att ha råd att spela in sina låtar började Jay Z att sälja droger. Hans kriminella liv pågick fram till år 1992 då han valde att sluta med att bland annat sälja droger. Han har sedan valt att skriva texter om viktiga händelser i sitt liv. Den stora anledningen till att Jay Z själv grundat skivbolag är att han inte ville ha kontrakt med ett skivbolag som han själv inte ägde.

Jay Z anses vara en av hiphopens mest inflytelserika och framgångsrika personer under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Han har även nått stora kommersiella framgångar som producent.

Utöver att producera musik är Jay Z även delägare i Brooklyn Nets som är ett NBA-lag. Han driver även ett eget klädmärke som han nått stora framgångar med. Detta märke har han döpt till Rocawear.