Brännbollsyran är ett årligt evenemang som arrangeras i Umeå. Detta är inte endast en musikfestival utan det är en kombination av en festival och Brän

Brännbollsyran är ett årligt evenemang som arrangeras i Umeå. Detta är inte endast en musikfestival utan det är en kombination av en festival och Brännbollscupen, som är världsmästerskapen i brännboll. Festivalen har på senare år blivit väldigt populär och den lockar därför mycket folk.

Historien bakom Brännbollsyran

År 2010 fick Brännbollsyran en ny tapping och festivalen blev större än någonsin. De ändrade festivalområde och den arrangerades nere på Umeå kaj som ligger i de centrala delarna av Umeå. Detta året hade festivalen även stora artister som uppträdde och två av dem var Millencolin och Johnossi.

Fyra år senare skulle det dock bli en ännu större succé, då festivalen sålde fler biljetter än någonsin. Alla biljetter sålde slut. Totalt såldes 12 000 biljetter, vilket kom att innebära att festivalen sålde slut för andra året i rad.

Brännbollsyran är känd i de största delarna av Sverige men framförallt är den känd bland Umeåbor. De brukar se festivalen som en stor hemvändarhelg då många som någon gång bott i Umeå återvänder till staden.

Festivalen har fortsatt att arrangeras årligen sedan den slog publikrekord år 2014. Åren därefter lyckades den slå rekord efter rekord när det kommer till besökare och år 2018 sålde den totalt 16 000 biljetter och således sattes ett nytt publikrekord.