Hiphop är en musikstil som blivit väldigt populär och det produceras ständigt ny musik inom genren. Det finns många artister inom hiphop som endast pr

Hiphop är en musikstil som blivit väldigt populär och det produceras ständigt ny musik inom genren. Det finns många artister inom hiphop som endast producerar musik eftersom de tycker att det är roligt, vilket i sin tur betyder att alla inte lyckats att bli framgångsrika inom branschen. Det finns dock personer som blivit väldigt framgångsrika, inte bara i sitt egna land utan över hela världen och Marshall Bruce Mathers den tredje är en av de personerna. Han har dock inte blivit känd under sitt egna namn utan under sitt artistnamn som är Eminem.

Eminems historia

Marshall Bruce Mathers, eller Eminem, föddes år 1972 i staden Saint Joseph som ligger i Missouri i USA. Dock var det inte i denna stad som han växte upp, utan det var i Detroit som ligger i Michigan. När han började producera musik ville han dock inte använda sitt fullständiga namn. Hans artistnamn Eminem skapades av hans två initialer, M och M, som på engelska uttalas väldigt likt Eminem.

Eminem skriver många låtar om sin uppväxt som inte var den lättaste. Hans pappa valde att lämna familjen ett kort tag efter att Eminem hade fötts. I flertalet intervjuer har han berättat att han försökt nå ut till sin pappa, bland annat genom att skicka brev. Det var dock inget försök som lyckats och hans pappa har aldrig svarat på breven. Eminems relation till sin mamma var inte heller den bästa under hans uppväxt då hon missbrukade droger väldigt mycket. I sin tur ledde detta till att hon misskötte Eminem och hon tog inte väl hand om honom. Detta är något som Eminem ofta berättat om i sin musik och många av hans låtar handlar om hans starka hat gentemot sina föräldrar.

Eminem började rappa redan som liten och han började uppträda med sin musik redan när han var 14 år gammal. Han var med på många andra artisters och rappares skivor innan han till slut släppte sitt egna album år 1996. Detta album togs emot med blandade känslor av kritikerna. En del tyckte att hans stil var för lik andra kända rappares. Detta ledde till att Eminems andra album fick en mörkare ton och detta album blev bemött med bättre kritik.

Eminems karriär

Eminem har lyckats väldigt bra inom musikbranschen och han är den artist som sålt flest album i USA under hela 2000-talet. Totalt har han sålt runt 33 miljoner exemplar. Detta är dock inte hans rekord. Under åren 1995 till 2010 sålde han totalt 110 miljoner skivor.

Det är dock inte endast inom musikbranschen som Eminem lyckats att bli framgångsrik. Han har även nått framgångar som låtskrivare, musikproducent, skådespelare och som skivbolagsdirektör.

Ännu en sak som utmärker Eminem är att han är den första rapparen som någonsin vunnit en Oscar.